Ez egy természetes folyamat, nem kell megijedni tőle, bár nem szép neve van, presbyopia.

Milyen jelei vannak a presbyopiának?

Bár presbyopia tünetei hasonlítanak a ‘távollátás’ fénytörési hibához, ez az elváltozás csak a 40-45 éves kor fölöttieket érinti. A kor előrehaladtával szemlencse szövetei keményebbé, rugalmatlanabbá válnak, emiatt már nem tud megfelelően „domború” -vá válni ahhoz, hogy összegyűjtse (akárcsak egy nagyító) a közeli tárgyakról a szemünkbe érkező fénysugarakat, úgy, hogy azok pontosan a retinára (ideghártyára) vetüljenek. Fontos jel, ha nagy kihívást jelentenek az apró betűk, és a szöveget távolabb kell tartani a szemtől olvasás közben, és egyre nehezebb fókuszt váltani közeli és távoli tárgyak között. Vannak, akik ezt már korán észreveszik, mások csak később.  A presbyopia egy természetes fiziológiás folyamat, amely az ép látószervet érinti a kor előrehaladtával.

Mi okozza a presbyopiát?

A presbyopia általában 40-45 éves kortól kezdődően együtt jár a szem természetes korosodásával. A szemlencse veszít rugalmasságából, így már nem tudja a fókuszálást a különböző távolságra lévő tárgyakra megfelelően segíteni. Emiatt az olvasás, főként közeli szövegeknél jóval nehezebben megy.

 

A jó hír, hogy van erre megoldás!

Mi segíthet, ha presbyopiás?

Egy személyre szabottan elkészített szemüveg vagy kontaktlencse segítségével élesen fogja látni a közeli tárgyakat. A szakemberek precíz látásvizsgálat után meg tudják állapítani, hogy pontosan milyen dioptria értékekre van szüksége a különböző távolságokban, majd optikusa javasolhat megfelelő megoldást a tökéletes látásélmény érdekében így a mindennapok újra teljessé válnak.

Több féle precíz megoldás létezik arra, hogy a szükséges szemüveg, vagy kontaktlencse a megfelelő támogatást adja egy egész napos viselet során. Legyen szó irodai munkáról, vagy csak az olvasás, írás, közelre látás segítéséről. Azoknak a presbyopiás szemüvegviselőknek, akik rövid- vagy távollátáshoz hordtak már szemüveget, a progresszív lencse lehet a legideálisabb következő lépés. Ez a lencse eltérő korrekciójú területekkel rendelkezik, így tökéletes látásélményt biztosít bármilyen – közeli vagy távoli -távolságra. A presbyopia multifokális kontaktlencsével és/vagy progresszív szemüveglencsével egyaránt korrigálható.

 

Az éleslátás élmény, mi szeretnénk visszaadni Önnek a legtöbbet, amit csak láthat!

Látás Hónapja,

Az Ön Optikája, az Ön éleslátás szakértője!

 

www.latashonapja.hu

 

További érdekes cikkeink

A képernyő használatának hatásai a gyermekek szemére
A képernyő használatának hatásai a gyermekek szemére

Ha gyermekünk órákat tölt digitális eszközökre tapadva, könnyen megerőltetheti a szemét. Ez pedig fejfájás, szemszárazság, homályos vagy kettős látás formájában jelentkezhet, de akár fényérzékenység is előfordulhat.

Biztonsággal az utakon szemüvegben is
Biztonsággal az utakon szemüvegben is

A hűvös, csapadékos őszi napokra nemcsak fűtéssel érdemes készülnünk, szemünket is jó ha felkészítjük a korábbi szürkületre, nyirkos utakra.

Pataki Zita szemüveges története
Pataki Zita szemüveges története

Idén Pataki Zita lett az Október a Látás Hónapja kampány arca, aki maga is szemüveges. Arról kérdeztük, hogyan érinti ez mindennapjait…