Megjelent a Times Higher Education (THE) legfrissebb, 2023-as világranglistája (THE World University Ranking), melyben a Semmelweis Egyetem jelentősen előrelépett: a tavalyi 251-300. közötti tartomány helyett most a 201-250. pozíció között szerepel, ezzel ismét a legmagasabban rangsorolt magyar egyetemnek számít. A világrangsor készítői hagyományosan öt terület mutatói alapján mérik az intézményeket, melyek az oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció. Az Európai Unió tagállamai között a Semmelweis a 64. helyen áll, jellemzően német, francia és belga egyetemek előzik meg a listán.

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Karán a 90’s évek közepe óta folyik a diplomás optometristák képzése. Ma már sok optikai szaküzletben találkozhatunk optometristával, azonban még sokak számára nem ismert, hogy mivel is foglalkoznak pontosan.

 

Mi az az optometria?

Az optometria a szem és a látórendszer működésével foglalkozó tudományág. Vizsgálja és kezeli a látás kapcsán felmerülő problémákat, annak normálistól eltérő működését. Elsődleges célja a szemek fénytörési hibájának korrekciója, a látásélesség visszaállítása, csökkenésének megállítása.

 

Ki az az optometrista?

Az optomerista az az egészségügyi szakember, aki a szemek és látórendszer vizsgálata során diagnosztizálja a szemek hibás működéséből eredő problémákat, majd szemüveg, kontaktlencse felírásával korrigálja azokat.

 

Miben különbözik az optometrista a szemész orvostól és az optikustól?

Az optikus, azaz látszerész a szemüvegkeret és szemüveglencsék helyes megválasztásáért és a szemüveg helyes elkészítéséért felel.

Az optometrista a látásvizsgálat során diagnosztizálja a szemek fénytörési hibáit, és korrigálja azokat. Szembetegség vagy annak gyanúja esetén szemész szakorvoshoz irányítja a pácienst további kivizsgálás céljából.

A szemész szakorvos kezeli a szembetegségeket, gyógyszeres és műtéti úton.

 

Ha Ön is érdeklődik a téma iránt és szívesen venne részt optometrista képzésen, akkor az alábbi linken tud tájékozódni!

Optometria specializáció

 

További érdekes cikkeink

A képernyő használatának hatásai a gyermekek szemére
A képernyő használatának hatásai a gyermekek szemére

Ha gyermekünk órákat tölt digitális eszközökre tapadva, könnyen megerőltetheti a szemét. Ez pedig fejfájás, szemszárazság, homályos vagy kettős látás formájában jelentkezhet, de akár fényérzékenység is előfordulhat.

Biztonsággal az utakon szemüvegben is
Biztonsággal az utakon szemüvegben is

A hűvös, csapadékos őszi napokra nemcsak fűtéssel érdemes készülnünk, szemünket is jó ha felkészítjük a korábbi szürkületre, nyirkos utakra.

Pataki Zita szemüveges története
Pataki Zita szemüveges története

Idén Pataki Zita lett az Október a Látás Hónapja kampány arca, aki maga is szemüveges. Arról kérdeztük, hogyan érinti ez mindennapjait…