Szemünk egészségéért, éppen úgy, ahogy izmaink, izületeink állapotáért, sokat tehetünk. Ha jó szokásokat veszünk fel és évről évre, -akár most októberben díjmentesen(!)- ellenőriztetjük látásunkat, máris közelebb kerültünk ahhoz, hogy legfontosabb érzékszervünk épségét megőrizzük. Hogyan figyelhetünk jobban? Van néhány hasznos tippünk!

1. Megfelelő dioptria

Talán egyértelműnek tűnik, hogy minden problémára személyre szabott látásjavító eszköz a megoldás, de meglepően sokan vélik úgy, hogy az egyszer felírt szemüveglencse évekig jó lesz vagy a készen vásárolt ”olvasószemüveg” okos választás lehet. Pedig csak tovább nehezítjük vele a szemünk dolgát. A látószerv ugyanis alkalmazkodik a számára nem megfelelő, esetenként kifejezetten torzító lencséhez, ez pedig fokozott terhelést jelent az idegrendszer számára. Ha hosszan fennáll ez a nagy mértékű terhelés, akkor annak fejfájás, szédülés, kettőslátás is lehet a következménye.

2. Látásellenőrzés

Idén is, ahogy minden évben, a Látás Hónapja kampányhoz csatlakozó optikák díjmentes szolgáltatásai között szerepel a látásellenőrzés. Éppen az első pontban leírtak miatt lényeges, hogy szánjunk időt, évről évre, hogy meggyőződjünk arról még mindig nem kell vagy épp olyan szemüveg kell, amilyet viselünk.

Keresse meg az Önhöz legközelebb eső résztvevő optikát! Térképes optikakereső – Október a Látás Hónapja (latashonapja.hu)

3. Pislogás

A pislogás biztosítja a szemünk nedvességét, ilyenkor pótoljuk az elpárolgott könnyet, a szemgolyó számára ideális környezetet teremtve. Amikor monitor előtt dolgozunk vagy digitális kütyüket nyomkodunk, fixen és hosszasan nézünk egy pontra, sokkal kevesebbet pislogva. Egyes vizsgálatok szerint körülbelül fele annyit pislogunk, mint máskor. Vagyis még írunk, böngészünk a szemfelszín lassan kiszáradhat. A száraz szem pedig könnyen irritálódik és be is gyulladhat. A szem viszketése, pirosodása nagyon gyakran ennek következménye. Ezért kiemelkedően fontos, hogy korlátozzuk és szakítsuk meg szünetekkel a monitor előtt töltött időt. Ügyeljünk a folyadék pótlásra és pislogjunk.

4. Pihenő a szemnek

A munkaegészségügyi ajánlások között is szerepel és valószínűleg mindenki, aki monitor előtt tölti idejének

jelentős részét, tudja, hogy óránként minimum 10 percre el kell szakadni a kijelző elől. Ilyenkor a szemünk és idegrendszerünk megpihenhet, a szem izmai pedig lazíthatnak kicsit. A szem pihentetése mellett ezt az időt felhasználjuk arra is, hogy az ülésben megfáradt test-izmainkat is megmozgassuk.

Érdemes a munkánkat olyan részfeladatokra osztani, amit ötven perc alatt el tudunk végezni, így egy-egy etap után pihenhet a szemünk és mi magunk is.

5. Védelem télen is

A nyári hónapokban már a legtöbben viselnek napszemüveget, védik szemüket az UV-sugarak káros hatásaitól, de télen kevesebben ügyelnek erre. Mivel nem olyan erős a napsütés, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a védekezésről. 

Pedig az UVA sugarak átjutnak a felhőkön, sőt még az ablaküvegen is. A hóval borított felületek pedig, ahogyan a víz is, jelentősen megnövelik a bőrre és szemre nehezedő sugárterhelést, mivel a közvetlenül érkező sugarak mellett a visszavert mennyiséggel is meg kell küzdenie az emberi szervezetnek. A megoldás egy UV szűrővel ellátott napszemüveg – vagy dioptriás szemüveg –  ami télen is kényelmes és jól használható, ha szabadban van dolgunk.

A legmodernebb és személyre szabott optikai megoldásokért keresse fel a szakértő optikákat!