Számítógép szindróma: A számítógép szindróma napjaink szembetegsége, amely egyre gyakoribb, mivel a digitális képernyők – a telefonok, laptopok és tévék – megszakítás nélküli, hosszan tartó használatából ered. Ha gyermekünk órákat tölt digitális eszközökre tapadva, könnyen megerőltetheti a szemét. Ez pedig fejfájás, szemszárazság, homályos vagy kettős látás formájában jelentkezhet, de akár fényérzékenység is előfordulhat.

Hogyan vigyázhatunk gyermekünk látására?

Képernyő előtt töltött idő szabályozása: Szemük tehermentesítése érdekében biztassuk őt a 20-20-6 szabály alkalmazására. Vagyis átlag 20 percenként, kb. 20 másodpercig fókuszáljon egy olyan tárgyra, ami legalább 6 méter távolságra található.

A számítógép helyes beállítása: Állítsuk be úgy a számítógépet, hogy az karnyújtásnyira és enyhén lefelé álljon a gyermek arcához képest. Módosítsuk a számítógép képernyőjének beállításait, beleértve a kontrasztot és a fényerőt is. Alkalmazzunk kékfény szűrő beállítást. Továbbá figyelmeztessük arra csemeténket, hogy a képernyő használata közben is ügyeljen a helyes testtartásra, mivel a rossz pozíció hozzájárulhat a szem megerőltetésével járó szemfáradáshoz és fejfájáshoz. Amikor csak lehet jó fényviszonyok között, lehetőleg természetes fényben, ablakhoz minél közelebb ülve használja a készüléket.

Kékfényszűrős szemüveg használata: A kékfény szűrős monitorszemüveg hatékony segítséget jelent az elektronikus képernyőkből áradó látható kék fény káros hatásai ellen.

További érdekes cikkeink

Biztonsággal az utakon szemüvegben is
Biztonsággal az utakon szemüvegben is

A hűvös, csapadékos őszi napokra nemcsak fűtéssel érdemes készülnünk, szemünket is jó ha felkészítjük a korábbi szürkületre, nyirkos utakra.

Pataki Zita szemüveges története
Pataki Zita szemüveges története

Idén Pataki Zita lett az Október a Látás Hónapja kampány arca, aki maga is szemüveges. Arról kérdeztük, hogyan érinti ez mindennapjait…