Az idei évben egy ismert televíziós személyiség is jó ügyünk mellé állt, Pataki Zita lett az Október a Látás Hónapja kampány arca. Zita maga is szemüveges és egy októberi látásellenőrzés során derült arra fényt, hogy szemüveget kell viselnie. Arról kérdeztük, hogyan érinti ez a mindennapjait…

Mióta szemüveges?

Közel 40-hez lettem szemüveges, de soha nem azt mondom, hogy romlott a szemem, csak máshova került a fókusz. (Nevet.)

 

És hogyan lett szemüveges?

Októberben én évek óta megyek és ellenőriztetem a látásomat, és ezt mindenkinek ajánlom. Ha nincs szemüvege, de már érzi, hogy valami nem oké, hogy nyúlik a kéz, illetve aki számítógéppel dolgozik, vagy a telefonját nagyon gyakran használja a munkájában ott is nagyon fontos. Számtalan helyzetben nagyon jó, ha élesen látunk és ott a szemüveg.

 

Ön hogyan ismerte fel, hogy szüksége lehet szemüvegre?

Amíg nem volt szemüvegem sokszor elfáradt a szemem vezetés közben. Meg kellett állnom, hogy el ne aludjak, főleg éjjel, de gyakran nappal is. Azt hittem, fáradékony vagyok, miközben csak a szemem, agyam fáradt el. Amióta szemüveget viselek, soha nem kellett emiatt megállnom. Elmagyarázta a szemész, hogy a két szemem közötti különbséget az agyam korrigálta, de közben ez persze nagyon fárasztó volt.

 

Hány szemüvege van?

Három. Azért van 3 szemüvegem, mert mind más: karakteres, keret nélküli, ill. mozgáshoz való.

Ez utóbbi olyan, mint a gyerekeknek, a fülem mögé dróttal – ez régi vágyam volt. Örülök, hogy találtam ilyen modellt, az optikákban tényleg mindenre van megoldás.

 

Napszemüveget szokott hordani?

Szeretek olvasni, de nyáron, a szabadban nem tudtam, ezért 2 évvel ezelőtt csináltattam dioptriás napszemüveget, amiért azóta is hálás vagyok. Nem kell hunyorognom. A telefont, a könyvet, mindent nézhetek akár a szabadban, napsütésben is. Persze olykor az marad rajtam, amikor bemegyek egy üzletbe, mert egyszerűen nem észlelem a különbséget. Mondjuk maszkkal együtt vicces voltam, semmi nem látszott az arcomból. (Nevet.)

 

És ha nincs Önön a szemüvege?

A tévében, időjárásjelentés közben olykor leveszem a szemüvegem, mert egyik sem illik a ruhámhoz. Ilyenkor a kontroll monitoron az arcomat sem látom, csak homályosan. Ezért is értek egyet azzal, hogy az éleslátás élmény, az optikákban pedig ehhez segítenek hozzá a szakemberek.

 

Ellenőriztesse Ön is látását októberben díjmentesen a résztvevő optikákban! Térképes keresőnkért kattintson ide: https://latashonapja.hu/terkepes-kereso/