A szeptemberi iskolakezdés után sok családban derül ki, hogy a gyermek látása nem tökéletes. Melyek azok a tünetek, amelyekkel mindenképp menjünk szemorvoshoz és milyen a jó gyerek szemüveg? Ezekről faggattuk dr. Serfőző Csilla gyermekszemész, szemész szakorvost a Látás Hónapjának apropóján.

Melyek azok a panaszok, amelyek mögött rossz látás állhat? Milyen tünetek jelentkezése esetén vigyük szemészhez a gyereket?

dr. Serfőző Csilla: Mivel hazánkban a szemészeti ellátáshoz nem kell beutaló, elegendő időpontot foglalni a szakrendelésre, ezért fontos, hogy a szülők felfigyeljenek azokra a jelekre, amelyek arra utalhatnak, hogy a gyermeknek szemüvegre van szüksége. Ha gyakori fejfájásra, fáradékonyságra panaszkodik az iskolás vagy kancsalságot, gyakori hunyorgást, szemdörzsölést tapasztalunk, érdemes időpontot kérni a szemészetre. De a figyelemzavar, a betűtévesztés, a terhelhetőség jelentős változása is okot adhat egy kivizsgálásra. Emellett az örökletes tényezőket is figyelembe kell venni, ahol a családban előfordult gyermekkori szemüvegesség vagy hályog, tompalátás esetleg szemet érintő daganat, ezek mind rizikó növelő tényezők, szintén érdemes elvinni a gyermeket vizsgálatra. Sok esetben a védőnő, aki az éves státuszon a látást is megnézi vagy a pedagógus jelez a szülő felé, ezeket is érdemes komolyan venni. A gyermekek ugyanis remekül kompenzálnak, tehát előfordulhat, hogy a hétköznapi helyzetekben nem tűnik fel, hogy nem lát jól a kicsi vagy csak az egyik szemén hibátlan a látása. Tehát, ha az intézmény felől érkezik a kérés, akkor is hasznos elvinni a gyermeket egy szemészeti kivizsgálásra.

 

Mivel jár egy ilyen kivizsgálás?

dr. Serfőző Csilla: Sokféle módszer van, de a szülőkből a legnagyobb riadalmat kiváltó a pupillatágítás. Sokan tiltakoznak ellene, pedig egy veszélytelen és a pontos dioptria meghatározáshoz elengedhetetlen lépés. Ha körültekintően végzik a tágítást, akkor az némi kellemetlenséget okoz csak, semmilyen maradandó következménye nincs. Időigényes ugyan, de ha enélkül igyekszik megállapítani valaki a szemromlás mértékét, az tévedéshez vezethet. Az is előfordulhat, hogy mínuszos lencsét kap egy gyermek pluszos helyett, ennek elkerülésére, úgy vélem, nem nagy ár a pupilla tágítás, amit egy spontán ürülő hatóanyaggal csinálunk és ahogy említettem, némi kellemetlenséggel jár ugyan, de nem fájdalmas. Olyan ez, mint a tűszúrás a vérvételhez. Nem kellemes, de a vérképre szükség van a diagnózishoz. 

 

A Látás Hónapjának idei kiemelt témája a kékfényszűrés. Mit tapasztal, mennyire okoz ez gondot a gyermekeknél?

dr. Serfőző Csilla: A kékfény felboríthatja a cirkadián ritmust, ezért különösen fontos volna, hogy este ne legyen monitor előtt a gyermek. Persze a legjobb az lenne, ha nem vagy csak minimális időt töltenének képernyő előtt, de tisztában vagyok azzal, hogy ma ez szinte kivitelezhetetlen. Arra ugyanakkor fel kell hívni a figyelmet minden esetben, hogy a fokozott közeli fókusz fenntartása, vagyis a tablet vagy telefon hosszas használata, bizonyítottam fokozza a rövidlátás kialakulásának valószínűségét az arra hajlamos gyermekeknél. Ezért akár iskolai feladat miatt, akár szórakozásból kell monitor elé ülni, érdemes a nagyobb képernyőket használni. 

Ha már megállapították, hogy látásjavító szemüvegre van szüksége a gyermeknek, utána milyen gyakran kell ellenőriztetni a látását?

dr. Serfőző Csilla: A protokoll szerint az első szemüveg felírása után 3 hónap múlva javasolt egy kontroll, hogy megnézzük: jók-e a funkciók, fejleszt-e a szemüveg. A gyermekek ugyanis sok esetben még nem tudják jól megfogalmazni hogyan változik a látásuk, így pontatlan a visszajelzés. Az első kontroll után már elegendő fél évente vizsgálatra menni. Azért kell gyakrabban, mint a felnőtteknek, mert egészen a pubertás végéig, a növekedéssel együtt, változik a szem. Nem véletlen, hogy a lézeres korrekciókat sem végzik el 18 éves kor alatt. Emellett azért is fontos a gyakori ellenőrzés, mert például egy alulkorrigált rövidlátás jobban romlik, mint a pontosan korrigált. Tehát kiemelten fontos, hogy mindig a megfelelő dioptriát használja a gyermek.  

 

Milyen egy igazán jó gyerek szemüveg, azontúl, hogy megfelelő a dioptriája?

dr. Serfőző Csilla: A gyermekeket sokszor nehéz rávenni, hogy viseljék a szemüveget, ezért az a jó szemüveg az, amit a gyerek szívesen hord. Ehhez elengedhetetlen, hogy jól illeszkedjen. A folyton csúszkáló keret egy felnőttnek is macera, egy gyerek nem fogja folyton igazgatni, inkább leveszi. Egy jó szemüveg, modern, komfortos, esztétikus, tartós, hipoallergén és jól centrált. A lencse anyag ne legyen üveg! Az is szempont, hogy ne legyen nehéz a szemüveg. És persze ide is kellenek a bevonatok, karcmentességet biztosító és antireflex réteg, kékfényszűrő és UV védelmet biztosító bevonat is jól jön. Az elmúlt időszakban a leggyakoribb vaksági ok a makula degeneráció volt, ennek kiváltója pedig sokszor a nagy mennyiségű káros sugárzás, ami a szemet éri. Ne feledjük, hogy az UV sugárzás kumulatív, vagyis életünk során folyamatosan gyűlik és gyűlik.

 

Ezek szerint a napszemüveg is fontos, már gyermekkorban?

dr. Serfőző Csilla: Ha nincs látásjavító szemüveg, akkor jó ötlet a gyermeknek napszemüveget venni, de sajnos az a tapasztalat, hogy nem szívesen viselik a kicsik. Ha mégis sikerül rávenni a gyermeket, akkor figyeljünk arra, hogy a fejformához illeszkedő keret legyen, mert csak azok tudnak valódi védelmet biztosítani.