Homoki Imrével, a Magyar Látszerész Szövetség alelnökével, szedtük össze azokat a dolgokat, amelyekkel megőrizhetjük szemünk épségét és megkímélhetjük magunkat a kékfény okozta egyéb biológiai hatásaitól is. Odafigyeléssel és a látásjavító eszközök tudatos használatával máris sokat tehetünk szemünk egészségéért. 

1. Kékfényszűrő bevonat a lencsén

Aki számítógéppel dolgozik, annak a mindennapi használatban lévő szemüvegének lencséjét érdemes úgy megválasztani, hogy az szűrje a kék fényt – javasolja a szakember. Ma már szinte minden gyártó el tudja látni lencséit ilyen bevonattal.
Ha a szemüvegünk egyben a kékfény szűrésre is alkalmas, akkor a viselője számára 100% védelmet nyújt ebben a fontos kérdésben.

2. Monitorszemüveg

A monitoros munkavégzés a folyamatos és állandó mértékű fókusztávolsággal, valamint a kijelzők által kibocsátott káros kékfénnyel jelentősen terheli a szemünket.
Számukra a Magyar Látszerész Szövetség alelnöke azt javasolja, hogy használjanak monitorszemüveget. Ezek dioptriás és dioptria nélküli verzióban is beszerezhetők.
Egy megfelelő látásvizsgálattal megállapított, csak monitor előtt használandó kis dioptria érték is nagyon sokat segít a szemünknek, ezzel a napi közérzetünk is jelentősen javulhat. Ezeken a monitorszemüvegeken is javasoljuk a kékfényszűrő alkalmazását.

3. Pihentető távolbanézés – digitális detox

Időnként a szemünket is meg kell pihentetni, ennek a legegyszerűbb módja a távolba nézés, mely során a megterhelt szemizmaink ellazulhatnak.
Ma azonban a többség számára elkerülhetetlen, hogy számítógéppel dolgozzon. A képernyő előtti munkavégzést miniszteri rendelet szabályozza – hívja fel a figyelmet a hatályos rendelkezésekre Homoki Imre. Az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet alapján napi maximum 6 óra tölthető a munkaidőből monitor előtt és ezt is olyan módon, hogy óránként tíz percre fel kell állni és pihentetni kell a szemet. Vagyis ha valaki 50 percig ír, annak utána tíz percig valami egyéb, monitort nem igénylő tevékenységet kell végeznie, mielőtt visszaül az íróasztalához és folytatja a munkát a számítógépen.

4. Megfelelő világítás fontossága

A monitor használata során legyünk figyelemmel a megfelelő fényviszonyokra, megvilágításra a környezetünkben, az íróasztalon, az irodában, a dolgozószobában.
Félhomályban túlterhelhetjük a szemünket, nem igazán jó olvasni, és monitoros munkát végezni, mert fárasztja a szemet, ezt a legtöbben tudjuk. A szakember azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy nem mindegy az sem milyen fényforrásokat használunk az irodában, a munkahelyeken.

A legtöbb cég LED izzókra cserélte a hagyományos fényforrásokat, mert ezek fogyasztása elenyésző. A LED lámpa azonban, főként a régebbi gyártásúak, vibrálhat, villoghat vagy túl erős fényt bocsát ki, ami árt a szemnek. A modern világítótesteknél azonban már nemcsak ezeket orvosolták, de arra is ügyeltek, hogy fotóbiológiai szempontból is biztonságosak legyenek. Vagyis nem bocsátanak ki nagy mennyiségű, rövid hullámhosszú fényt, így a káros kékfény tartalmuk is kevesebb a régi LED lámpáknál megszokottól.

5. Szemszárazság, szem fáradtság érzés panaszok

A szemünk maximális védelme mellett is jelentkezhetnek további panaszok:

• szokatlan fáradtságérzet
• száraz, égő érzés a szemünkben
• viszketés irritáció a szemünkön, és környékén

Bármely panasz esetén, keresse fel optikusát, és jelezze a problémát, felkészült kollégáink, készséggel állnak az Ön rendelkezésére.

+1 tipp: Hasznos tanácsok a szemünk egészsége érdekében

Néhány apró ötlet, és javaslat mindenki számára:

• megfelelő folyadékbevitel
• megfelelő vitaminbevitel, melyek közül kiemelten az A vitamin játszik fontos szerepet látásunk minőságáben
• szem pihentetése, szemizmok ellazítása távolba nézéssel, akár szemtornával
• hűsítő maszkok alkalmazása a szemünkre, becsukott állapotban.

Ne feledje, a látásunk kiemelten fontos érzékünk, erre hívja fel a figyelmét az Október a Látás Hónapja kampány.
Keresse fel a kampányban résztvevő szakértői pontokat, és szaküzleteket, ahol felkészült kollégáink örömmel várják Önt!
Az üzletek listáját weboldalunkon megtalálja.