A látásunkra is tudunk vigyázni, ahogyan az egészség megőrzése sem ördöngösség. Néhány apró változtatás és máris kisebb a kockázata annak, hogy az öregedés szembetegségeket is hozzon magával. A szakértők így csinálják, érdemes őket utánozni!

 

1. Légy tudatos, ha a szemedről van szó!

A genetika nagyban befolyásolja, hogy meddig marad éles a látásunk és milyen betegségekre mutatunk hajlamot. Térképezd fel a családot, hogy tudd milyen problémák leselkedhetnek rád. A cukorbetegség, a magas vérnyomás, két hazánkban igen gyakori betegség, mindkettő hat a szemre. Emellett a zöldhályog előfordulása is valószínűbb, ha a szülők vagy nagyszülők is küzdöttek ezzel.

A tudatosság nem áll meg az ősök bajainak számbavételénél. A jelenre és a saját szemünkre is nagyon kell figyelni. Ha változást észlelünk látásunk élességében, akkor irány az optika, és jöhet a látásellenőrzés. Ez ráadásul a Látás Hónapjában ingyenes!

 

2. Védd a szemedet!

A munkavédelmi előírások betartása nagyon fontos, ha meg akarjuk őrizni szemünk egészségét, ezt bármelyik hegesztő megerősítheti. De nemcsak az ilyen extrém terhelés árthat, a folyamatos megpróbáltatások is ronthatják a szemet. Éppen ezért használjunk napszemüveget, ha nincsenek felhők az égen. És olyan speciális szűrővel ellátott védőszemüveget is érdemes beszerezni, amit számítógépes munka közben kell viselni. Meglepően hamar meg lehet szokni és sokat javít szemünk állapotán.

 

3. Egyél a szemed egészségéért!

Talán furcsán hangzik, de a táplálkozásunk, ahogy egész testünk állapotára, úgy a látásunkra is hatással van. Az antioxidánsok, mint a narancsban lévő C-vitamin, a zöld teában található polifenol vagy a csokoládéban lévő flavonoidok, csökkentik a szürkehályog kialakulásának esélyét. Az omega-3 zsírsav pedig, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése mellett a makuladegeneráció előfordulásai esélyét is csökkenti.

Az is fontos a szemünk számára, hogy elegendő folyadékot vegyünk magunkhoz. A napi két liter vízzel bőrünket és szemgolyónkat is hidratált állapotban tarthatjuk.

4. Kerüld a kék fényt!

A 21. század egyik, a látásunkra leginkább káros, vívmánya a monitor. A képernyőkből, legyen az telefon, tablet vagy számítógép, áradó kék fény. Ez nemcsak az alvást befolyásolja, erősen hat a retina fényérzékeny sejtjeire is, maradandó károsodást okozhat. A sok monitorra révedés a látást is rontja, éppen ezért érdemes munkához és akár böngészéshez is olyan szemüveget viselni, ami szűri ezeket a sugarakat.

 

 5. Élj egészségesen!

A táplálkozásról már beszéltünk, de az aktív életmód és a megfelelő pihenés is hozzájárul a szemünk egészségéhez, méghozzá vérkeringésünk karbantartásával. Az sem mellékes szempont, hogy ha általános testi állapotunk jó, akkor könnyebben gyógyulunk ki betegségekből, például a szemet érintő fertőzésekből is. Összességében tehát elmondható, hogy ami jót tesz az egészségünknek, az látásunkat is támogatja.