Október idén is a Látás Hónapja, amikor a kampányhoz csatlakozó optikák számos szolgáltatást, így a látásellenőrzést is díjmentesen biztosítják vásárlóiknak. A látás ellenőrzése mindenkinek ajánlott, de vannak olyan csoportok, akiknél nagyobb a kockázat, illetve gyakrabban fordulhat elő látásromlás. Számukra kiemelkedően fontos, hogy évről évre megnézessék a szemüket.

1. Tanulók

Gyakran az iskolakezdéssel válik egyértelművé, hogy a gyermeknek szemüvegre van szüksége. Az iskolában sokat kell egy pontra összpontosítani, a táblára vagy épp a füzetre figyelni. A szem hamar elfárad a folyamatos terhelésben, így az apróbb eltérések is megmutatkoznak.

Lehet, hogy a gyerkőc remekül boldogult oviban, rajzolt és célba dobott gond nélkül, de a táblát nem látja elég élesen ahhoz, hogy követni tudja az órát. Ha tehát arra panaszkodik, hogy sokat fáj a feje vagy elmosódnak a betűk, akkor érdemes megvizsgáltatni a gyermek szemét és mielőbb korrigálni a látáshibát.

A gyermekek szeme ráadásul, a test növekedésével, gyorsabban változik, mint a felnőtteké, így a számukra ideális dioptria is gyakrabban változhat. A már szemüveget viselő iskolásoknak is időről-időre ellenőriztetni szükséges a szemét és a szemüvegét, hogy a legmegfelelőbb látásjavító eszköz segítse őket.

2. Irodai dolgozók

Talán a legnépesebb csoport, akiknek fontos lenne évente ellenőriztetniük látásukat, az irodai dolgozóké. Azt ma már mindenki tudja, hogy a monitorok előtt töltött idő jelentősen megterheli a látószervet (is), és arról is sokan hallottak, hogy óránként tíz percre fel kellene állni a monitor elől, hogy szemünk és testünk pihenhessen. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy kevesen tartják be ezt a szabályt és úgynevezett védőszemüveget még kevesebben viselnek a számítógépes munkához. Pedig csak így óvhatjuk meg látószervünk egészségét az állandó terhelés negatív következményeitől.

Akár betartja valaki a fenti szabályokat, akár nem, érdemes rendszeresen ellenőriztetnie szeme állapotát, hogy még sokáig élvezhesse az éleslátás örömét.

3. 45 év felettiek

Az öregedés lassítására, jeleinek elrejtésére számos megoldást dolgozott már ki a kozmetikai ipar, de a test változásait maximum elkendőzni lehet, megúszni nem. Ilyen változás az is, hogy a szemlencse rugalmassága az évek előrehaladtával csökken. Ennek következménye, hogy az ötvenhez közeledve szinte mindenkinek gondja akad az apró betűk elolvasásával.

Ha meg szeretnénk előzni azt a roppant kellemetlen élményt, hogy hiába nyújtogatjuk karunkat a doboz oldalán lévő szöveget akkor sem tudjuk elolvasni, akkor itt az ideje egy látásellenőrzésnek. Ha a vizsgálat azt mutatja, hogy még van időnk, mert jó látunk közelre, távolra, akkor hurrá, de ha már nem tökéletes az éleslátás, akkor bizony szemüvegre lesz szükség.

Mindig jobb egy csinos szemüveget viselni és tisztán látni, és olvasni, mint hunyorogni, bosszankodni és lemaradni az apró betűs infókról.

4. Sofőrök, sokat autózók

Aki a volán mögé ül annak az éleslátás legalább olyan fontos, mint a jól működő fék vagy a biztonsági öv. Ha nem lát valaki jól, akkor saját testi épségét és mások életét is veszélyezteti, ennél nem is kell több érv amellett, hogy milyen fontos rendszeresen megnézetnie a látását.

Aki nem visel szemüveget az hajlamos azt hinni, hogy neki nincs szüksége a látásellenőrzésre, de ez sajnos nem igaz. Ebben az esetben is érdemes élni a díjmentes vizsgálat adta lehetőséggel, mert így nem a szem fáradása fogja felhívni a figyelmet arra, hogy szemüvegre volna szükség, hanem a vizsgálatot végző szakember. Mondhatnánk azt is, hogy a látásvizsgálat egy nagyon fontos balesetvédelmi eszköz.

Aki szemüveget visel annak a szemüveglencsék tisztaságára, karcmentességére kell ügyelnie, amellett, hogy mindig a megfelelő dioptriát kell hordania, ha biztonságosan szeretne közlekedni.

 

5. Veszélyes munka, extrém sport

Az előző pont után talán nem is kell magyarázni, hogy mennyire fontos a gyors reagálást kívánó helyzetekben, hogy látásunk éles legyen és támaszkodhassunk a szemünk által biztosított információkra. Éppen ezért a nagy munkagépeken dolgozóknak és a veszélyes sportok szerelmeseinek egyaránt elemi érdeke, hogy a látásukkal semmilyen gond ne legyen.

Korántsem mindegy ugyanis, hogy egy nagy sebességgel végrehajtott kanyarodás vagy trükk esetén jól méri-e fel a sportoló a környezetét, észrevesz-e minden olyan, akár apró, részletet, amely befolyásolhatja a mozdulatsor sikerét.

Mindenkinek tehát, aki nagy gépekkel vagy veszélyes helyzetekkel találkozik munkája vagy épp hobbija során, erősen ajánlott a látásellenőrzés, hiszen az élete múlhat azon, hogy pontos képet kap-e arról mi van körülötte.

 

A látásellenőrzés októberben az ország számos pontján DÍJMENTES! Keresse fel térképes keresőnket és látogasson el az Önhöz legközelebbi optikába!