A Látás Hónapja idén a kékfényszűrés fontosságára fókuszált és új, ingyenes szolgáltatásként a szemüvegek bevizsgálása is megjelent a kampányban. Kiemelten fontos, hogy mindenki a szeme állapotának megfelelő dioptriás lencsét viseljen és karcmentes, az UV-tól és egyéb káros sugarak elleni védelmet biztosító szemüveget hordjon. Hívja fel a figyelmet az Interoptik képviselője, Egervári Éva.

Idén újdonsága a Látás Hónapjának, hogy a csatlakozó optikák szakemberei ingyenesen bevizsgálják a szemüvegeket. Mit kell nézni egy szemüvegen?

Egervári Éva: A szakemberek a keret fizikai vizsgálatán túl a lencsét is ellenőrzik. Meg tudják állapítani, hogy milyen a felületkezelés állapota és milyen védőfunkciókkal rendelkezik (UV-szűrés, kékfényszűrés). A látásvizsgálattal együtt pedig azt is meg lehet állapítani, hogy a dioptria megfelel-e még a viselő szemének. Vagyis mindenképpen egy olyan felmérés ez, ami segít, hogy tudjuk kell-e cserélni és ha igen milyenre érdemes a szemüvegünket váltani. 

 

Ez alapján megfogalmazhatnak egy ajánlást is a látszerészek?

Egervári Éva: A szemüveg és a szem állapotán túl, nagyon fontos, hogy ki mikor és hogyan használja a szemüveget. Igazán jó ajánlást az tud megfogalmazni, aki a felírt dioptria mellett valamelyest tisztában van azzal, hogy a szemüveg viselőjének mik a preferenciái, milyen munkát végez, mennyire aktív életet él. Emellett persze az ár-érték arányt és a vásárló lehetőségeit is számba kell venni, hogy a számára legjobb megoldást kínálják. 

 

Milyen speciális megoldások vannak?

Egervári Éva: Az egyfókuszú és multifokális lencsék mellett a munkaszemüvegek is egyre ismertebbek. Sokan ma már irodai munkát végeznek vagy legalábbis munkaidejük egy jelentős részét monitor előtt töltik, ez pedig egészen másfajta terhelést jelent a szemnek, mint az, ha valaki fizikai munkát végez szabadtéren.  A kényelmes irodai munkavégzésre, a megfelelő kékfény elleni védelmet szem előtt tartva több munkaszemüveg lencse családot kínálunk, ezek mindegyike kiemelkedő minőségű, személyre szabható és kékfényszűrő réteggel van ellátva.

Mit jelent az, hogy személyre szabható?

Egervári Éva: Egyfelől a viselő l igényeinek megfelelően lehet olvasószemüveg vagy multifokális lencsével ellátott darab. Kifejezetten beltéri körülményekhez tervezett lencséink, a viselő igényeinek megfelelően, book, pc, room kialakításúak is lehetnek. A keret és a viselő paraméterei alapján is személyre szabható a szemüveg. Az is előfordul, hogy dioptria nélkül készül ez a munkaszemüveg, kékfényszűrő réteggel ellátva. Kékfényszűrő réteggel ellátott lencse viselése mindenkinek ajánlott, aki sok időt tölt monitor, kijelzők, tablet előtt, vagy csak sokat ”telefonozik”. Kiszűri a káros kékfényt, megelőzi, enyhíti a szemszáradást, szemfájdalmat, fejfájást Fontos, hogy tartós, könnyen tisztítható legyen a szemüveglencse. Természetesen mindenki olyan rétegzést kap, amilyenre szüksége van. Elláthatóak ezek a lencsék szennyeződés és zsírtaszító bevonattal, illetve víztaszító bevonattal is, attól függően milyen egyéb tevékenységek fordulnak még elő, a monitor előtt végzett munkán túl.

Mi a Rodenstock Solitaire és az Interoptik Quarz prémium rétegcsaládot ajánljuk.

 

A védelmi funkciókat minden esetben rétegek látják el?

Egervári Éva: Vannak olyan alapanyagok, amelyek szűrik a káros UV sugarakat. Ilyen az Aveo UV420 vagy az Interoptik és Rodenstock PRO 410 elnevezésű anyaga is. Ahogy a nevük is mutatja, az ebből készült lencsék a 400 nm feletti tartományban lévő sugarakat kiszűrik. Sőt a természetes fényben jelenlévő káros kékfényt is elnyelik. Természetesen az ezekből készült lencsékre is fel lehet vinni az védőrétegeket, vagyis karcállóvá, antisztatikussá, portaszítóvá tehetjük a szemüvegeket, az UV szűrés mellett.

Érdemes mindenkinek, aki szemüveget visel, élni a bevizsgálás és a tanácsadás lehetőségével, így ugyanis valóban személyre szabott, az igényeihez tökéletesen alkalmazkodó szemüveget kaphat.