Rengeteg baleset megelőzhető volna, ha minden sofőr számára megfelelő szemüveget viselne.

Az Október a Látás Hónapja kampány egyik célja, hogy felhívja a figyelmet, a látásunk, a szem egészségének fontosságára. A legtöbb információt a külvilágról látással szerezzük, a biztonságos közlekedés pedig elképzelhetetlen anélkül, hogy a vezető pontosan érzékelje az utat, a forgalmat. Ebben egy kifejezetten erre a célra tervezett lencse nagy segítség lehet. Hogy mit kell tudnia egy vezetést segítő szemüveg lencséjének illetve milyen szemüvegre van szükség vezetéshez? Nagy Lászlót Magyarország egyetlen magyar tulajdonú szemüveglencse gyártójának képviselőjét kérdeztük.

Milyen problémákra kell megoldást kínálnia egy autóvezetéshez kifejlesztett lencsének?

A két leggyakoribb nehézség, amivel a sofőrök találkoznak: a változó fényviszonyok és a különböző fókusztávolságok vezetés közben. Ezek kezelése alapvető elvárás. Hiszen az erős napsütés vagy az ősszel, télen jellemzőbb tükröződés, sokféle mesterséges fény mind olyan kihívás, amivel naponta meg kell küzdeni. Ugyanígy az úgynevezett öregszeműség is elér mindenkit, hiszen 35-40 év felett már érzékelhető, hogy eltolódik a fókusz, nehezebb távolról közelre átirányítani a tekintetet úgy, hogy a látásélesség megmaradjon.

Milyen szemüveg lencsékkel lehet ezeket kiküszöbölni?

Ma a legtöbb forgalomban lévő autónak xenon vagy LED fényszórója van, vagyis hideg fénnyel világítanak. Ezt viszonylag egyszerűen, egy kékfényszűrő bevonat segítségével lehet kompenzálni. Az állandóan változó fényviszonyokra pedig egy fényre sötétedő lencse lehet a megoldás. Ma már olyan, speciális fényre sötétedő, anyagból készülnek ezek, amelyek a szélvédő UV védelmet adó rétege ellenére is reagálnak a változásokra. Az új autók szélvédője ugyanis általában el van látva egy ilyen réteggel. 

És ez elérhető dioptriás változatban is?

Természetesen. Mi is tudjuk, tapasztaljuk, hogy vezetés közben ugyanolyan fontos, hogy távolra tökéletesen lássunk és közelre vagyis a navigációs eszközt vagy a műszerfalon lévő üzeneteket is el tudjuk olvasni. Éppen ezért a mi vezetést segítő lencséinkből elérhető egyfókuszú lencse és multifokális is. Ez utóbbit úgy alakítottuk ki, hogy távolra és közelre, egy 60 centiméteres távra, is jó legyen. Egy normál közel látást korrigáló lencse fókusza 40 centiméter, de a vezetéshez ez nem ideális, a műszerfal ugyanis messzebb van. Ezért a Starlite Racing család lencséinél a 60 centimétert választottuk. 

A kérdésre visszatérve, nálunk és a legtöbb gyártónál is elérhetőek ezek a vezetéshez fejlesztett szemüvegek dioptriás és fényre sötétedő verzióban is, a kékfényszűrő pedig ezeken a lencséken is jó szolgálatot tesz. 

Sokan szenvednek attól, hogy szürkületben rosszul látnak. Nekik mit ajánlhatunk?

Az enyhén sárgás színezetű lencsékkel tudunk ezen segíteni, amelyek kontrasztfokozó hatása erősíti a kontúrokat, így a szürkületi félhomályban is nagy segítséget jelenthetnek, ahogyan esős időben vagy az autópályák monoton szürkeségében, amikor órákon át a betonfalak és az aszfalt a társunk.

És mi a helyzet a visszacsillanásokkal? Könnyen elvakíthatja a vezetőt egy pocsolyán vagy a havon visszaverődő napsugár. 

A polarizált lencsék tökéletes védelmet nyújtanak ez ellen! A már említett fényre sötétedő lencsék maximum 50-60 százalékra sötétednek a szélvédő mögött, egy polarizált napszemüveglencse azonban 80-85 százalékát a fénynek megszűri, így tökéletes védelmet nyújt a visszatükröződés és a déli napsugarak ellen is. Természetesen a Starlite Racing Nupolar napszemüveglencsék is elérhetőek dioptriás változatban. 

Tegyünk egy kicsit rendet a látásjavító, fehér, a fényre sötétedő lencsék és a polarizált napszemüvegek között. Melyik mire és főleg kinek ajánlható?

A fehér, dioptriás lencsék általános használatra tökéletesek. A fényresötétedő szemüvegek nagyon praktikusak, hiszen nem kell külön látásjavító és napszemüveg, de sokan idegenkednek a viselésüktől. Valójában ízlés, személyiség kérdése, hogy kinek felel meg, kinek nem. A polarizált napszemüvegek is készülnek dioptriás lencsékkel, így aki sokat vezet, annak mindenképp megéri beszerezni egy ilyet a fehér, általános használatra szánt darab mellé. 

Mindegy melyik felállást választja valaki, a lényeg, hogy legyen megfelelő a dioptria, ezt most az Október a Látás Hónapja alatt ingyen látásvizsgálattal ellenőriztethetjük. Ha a dioptria jó, akkor már csak arról kell gondoskodni, hogy ne legyen maszatos a lencse és ne karcolódjon, máris sokat tettünk saját magunk és mások testi épségének megőrzése érdekében. 

Mondja el véleményét, tegye fel kérdéseit cikkünk alatt a Hozzászólás írása lehetőséggel. Köszönjük!