Ki tudna a szemüveg választásban és ápolásban jobb tanácsokat adni egy látásjavító szemüveget viselő optikusnál? Szabadi Zsolt a Magyar Látszerész Szövetség elnöke megosztotta velünk saját gyakorlatát és tippjeit, így a laikusok is hasznosíthatják tapasztalatait. 

Hogyan választ szemüveget egy optikus?

A kérdés nagyon aktuális, ugyanis szemüveg váltás előtt állok! Úgy vélem, hogy a szakember, akkor hiteles, ha példát mutat. Én nemcsak ajánlom az újdonságokat, hanem magam is viselem. Igyekszem a legújabb trendekből kiválasztani azt a modellt, ami megfelel az igényeimnek, vagány és kényelmes. Azt mondhatom, hogy érdemes a modern alapanyagok és megoldások mellett dönteni, mert ezeknek jellemzően van gyakorlati előnyük is. A döntésben a legfontosabb tényező azonban mindig az kell legyen, hogy ki milyen életvitelt folytat. Én sokat autózom, hajolok, jövök-megyek vagyis fontos, hogy mindezek közben a helyén maradjon a szemüveg. Egészen más egy ülőmunkát végző, napjait egy klimatizált irodában töltő ember igénye, mint azé, aki zárt és szabadtéren egyaránt dolgozik, fizikai aktivitás jellemzi a munkanapját. 

Tudna mondani néhány példát, hogy kinek mire kell figyelnie a választásnál?

Aki a munkája okán, vagy akár alkatilag is egy kicsit izzadósabb, számára kiemelten fontos, hogy a keret anyagának a felülete ne legyen csúszós, neki érdemes olyan modellt választani, aminek az orrtámasza könnyen állítható és cserélhető.

Ha valaki sokat vezet, annak mindenképpen ajánlom a clip-on kiegészítővel, magyarul napszemüveg előtéttel ellátott, polarizált napszemüveg lencsés kiegészítőt. Ezzel az előtéttel egy mozdulattal napszemüveggé változik a normál szemüveg. Egy ilyen clip-on előtét egy kicsi, kb 5-6000Ft felárral jár, ám teljes UV szűrést biztosít, és legalább 2 évig kiszolgálja viselőjét, vagyis az ára mintegy 15 forint naponta. Ezért a napi 15 forintért jelentős kényelmet, és védelmet is kapunk, kiválthatjuk a szemüvegek cserélgetését, vezetés közben biztonságosan használható.

Ön hogyan védi, ápolja a szemüvegét?

A reggeli rutinom része, hogy megtisztítom, kíméletesen megmosom a szemüvegemet, nemcsak a lencséket, hanem a keretet is. A használat során természetes, hogy a szárakra lerakódik az izzadtság, ami nemcsak a higiénia miatt gond, hanem azért is, mert az izzadságunk savas kémhatása miatt sokat árthat a szemüveg anyagának, festésének.

Szóval az első és legfontosabb, hogy rendszeresen kell tisztítani a szemüveget, legyen szó látásjavító eszközről vagy napszemüvegről. De nem mindegy mivel tisztítjuk! Az alkohol a mai, modern lencsék és modern szemüveg alapanyagok fő ellensége. Nem javaslom a sokfelé vásárolható különféle nedves törlőkendőket ezek főként alkohol hatóanyagúak, gyorsan tisztítanak ugyan, de komoly károkat okozhatnak. A lencsék tisztításához lehetőleg mikroszálas törlőkendőt használjunk, illetve az optikai szaküzletekben biztonságos tisztítószereket vásárolhatunk.

A szemüveg lencséinek tisztítása pedig biztonsági okokból is kiemelten fontos. Megrázó élményben volt részem nemrégiben, néhány napja szemtanúja voltam egy balesetnek az autómban ülve. Egy gyalogost gázolt el a szembejövő autó, szerencsére nem esett komoly baja a gyalogosnak. Rossz látási körülmények voltak, esős idő, sötét este, csillogó felületek, optikailag a legrosszabb, szerintem sokan ismerjük ezt a helyzetet. Ilyenkor, ha a szélvédő egy picit is párás, esetleg a sofőr szemüvege is párás, vagy nem eléggé tiszta, netalán még karcos is, nos ezek külön-külön is, de együtt különösen veszélyes helyzetet teremtenek. A karcos lencsék jelentős kockázatot jelentenek, a környezetből érkező csillanásokat megsokszorozzák, ezzel nehezítve az észlelést.

Ezt is érdemes naponta ellenőrizni?

A rendszeres tisztítás alkalmával egy picit magunk is átvizsgáljuk a keretet, érezhető, hogy nem lötyög a szára, helyén van az orrtámasz és a lencse is stabilan van a keretben, ilyenkor nem lesz baj. A lencse sérülései már nehezebben észrevehetőek, alaposabb odafigyelést igényelnek, ezt inkább az optikai szaküzletben tudják jól megvizsgálni, és mivel lassan alakulnak ki, picit meg is szokjuk azokat. Különösen a pluszos dioptriát viselőknek kell figyelniük, ők ugyanis kevésbé veszik észre a szennyeződést, felületi karcokat, hajlamosabbak azokat egyszerűen megszokni, akár a karcolódás okozta fénytörést is, pedig a visszacsillanás nekik is gondot jelent.

Kiváló lehetőség a szemüveg teljes tisztítása ultrahangos berendezéssel, ami a legtöbb optikában csekély összegért elérhető, de jelentősen növeli a szemüveg élettartamát. Általános javaslatom, ha akár a keret, akár a lencse sérült, vagy csak gyanús egy kicsit is, akkor érdemes egy optikában kezdeni a napot, az apró gondokat a kollégák azonnal megoldják és egyetlen napot sem kell rossz szemüvegben tölteni

Azt is látjuk, hogy nagyon sok ember használ már nem eléggé biztonságos, sérült, deformálódott, akár törött szemüvegkeretet és régi, karcos vagy homályos lencsét. Ez az oka, hogy az idén a Látás Hónapjában a már megszokott ingyenes látásvizsgálat mellett, térítés nélkül vizsgálják be a csatlakozó optikai szaküzletek a szemüvegeket is. Ha pedig cserére szorul a szemüveg, vagy a lencse is van szó, akkor szintén ingyen, szaktanácsadás is kérhető. Úgy vélem ezek a szolgáltatások garantálni tudják, hogy mindenki tisztában legyen a szeme és a szemüvege állapotával. 

Mikor kell cserélni a szemüveget?

A szemüvegkeretet ha már nem javítható, a lencséket pedig, amikor a szemvizsgálat azt mutatja, hogy változott a dioptria. 

Az optikai szaküzletek a szükséges új lencsékhez széles márka és formaválasztékban, esetleges akciókban akár nagyon kedvező áron ajánlanak modern, divatos új szemüvegkereteket. Egy új szemüveg teljes megújulást hozhat magunknak is, hiszen elsőként mindent sokkal jobban látunk, továbbá egy jól kiválasztott új szemüveg, egy új design az egész megjelenésünket is alapjaiban újítja meg.

A saját tapasztalataim alapján azt mondom, hogy vigyázzunk a szemünkre, vigyázzunk a szemüvegünkre és így sokkal könnyebben tudunk vigyázni magunkra, és környezetünkre is!