A szemüveg fontos része életünknek, a karcos, sérült eszköz éppen ezért nagyon megnehezítheti a mindennapokat. Némi odafigyeléssel azonban jelentősen csökkenthetjük annak esélyét, hogy megsérüljön a lencse, eldeformálódjon a keret.

 

1. Csak a saját szemüveg az igazi!

A szemüveget nem lehet örökölni és nem érdemes kölcsönkérni. Nemcsak azért, mert a lencse minden esetben egyénre szabottan készül, hanem azért is, mert a keretek közül sem mindegy melyiket választja egy keskenyebb orrnyergű vagy épp aktív életet élő személy. Az első és legfontosabb tanács tehát az, hogy egy jó szakemberrel készíttessünk saját részre szemüveget.

 

2. Felületkezelt lencsékkel az éles látásért

Többféle felületkezelési megoldás is létezik, de a ma alkalmazott technológiák mind tartósak, köszönhetően a hőhatásnak, amivel a felületkezelést az optikusok végzik. A karcmentes bevonat a lencsét elhomályosító apró sérülésektől tökéletesen megvéd, így sokkal tovább használható, mint kezeletlen társai. Ráadásul a különleges bevonattal ellátott lencséket könnyebb tisztítani is.

 

3. Tisztítsd rendszeresen, mondjuk hogyan

Ha már a tisztításnál tartunk, érdemes azt is átismételni mi a helyes módja a szemüvegek ápolásának. A legjobb és legegyszerűbb, ha langyos vízzel mossuk át a keretet és a lencsét is. Túl meleg vízben a felületkezelés károsodhat, a hideg pedig nem szedi le a zsíros szennyeződéseket. Ha a langyos víz kevésnek bizonyul, akkor pH semleges tisztítószerekkel is próbálkozhatunk.

 

4. Ne csak mosd, szárítsd is!

Ha már alaposan megpucoltuk, érdemes megszárítani a szemüveget, hogy a rajta maradó cseppek ne okozzanak gondot. Első lépésként a tisztított vagy esőben elázott szemüvegről, óvatos, de határozott mozdulattal le kell rá rázni a vízcseppeket. Aztán mikroszálas vagy ennek hiányában egy pamut, szöszmentes textillel, finom mozdulatokkal, felitatjuk a nedvességet.

 

5. Kell egy tok

Legalább annyi szemüveg megy tönkre a helytelen tárolástól, mint viselés közben. Pedig a legtöbb optikában széles választékban kínálnak tokokat, mintásat és egyszerűt, trendit és klasszikus vonalút. Érdemes beruházni egy kemény tokra, ez ugyanis megvédi az eséstől, nyomástól a lencséket és a keretet is, így mindig egészben kerül elő a szemüveg a táskából.

 

+1 Ne csak a szemüveget mosd!

A legtöbben a szemüveg mellett a tokban tárolják a törlésre használt kendőt. Ez nagyon praktikus, de sajnos sokan felejtik el, hogy ennek a törlőkendőnek is meg kell tisztulnia időről időre. Havonta legalább egyszer langyos vízben lötyköljük át a kendőt, majd szárítsuk meg. Nagyon fontos, hogy NE használjunk öblítőszert, mert ez benne marad a textilben és később szennyezheti a lencsék felületét. Így ahelyett, hogy tisztábbá válna, maszatosabb lesz a szemüveg.