Érvek és ellenérvek szólnak a szemüveg és kontaktlencse viselés mellett és ellen. Most összegyűjtöttünk párat belőlük, hogy melyiket, mikor, és miért érdemes használni.

A szemüveg

A szemüveg előnyei közé tartozik, hogy használata semmilyen különleges tudást nem igényel. Keret választásunknak szinte semmi nem szab határt, rajtunk múlik mennyire hangsúlyosat vagy kevésbé feltűnőt választunk. Az azonban minden esetben igaz, hogy eltérő mértékben, de mindegyik szemüveg korlátozza a látóterünket. Manapság már nagyon vékony szemüveglencsével, esztétikusan elkészíthető a szemüveg, magasabb dioptria esetén is, viszont ettől függetlenül a súlya még ugyanúgy terheli az orrot. Egy szakember által pontosan felírt és elkészített szemüveg ugyanolyan jó látásélességet tud biztosítani, mint a kontaktológus által megfelelően kiválasztott kontaktlencse. Vannak azonban élethelyzetek, amikor fontos, hogy élesen lássunk, de veszélyes lehet a szemüveg viselése. Ilyen például, ha sportolás, vagy ha bizonyos munkavégzés közben használjuk ezt a fajta látássegítő eszközt. Ugyanakkor tekinthetünk rá egyfajta divatcikként is, adott öltözékünkhöz illő megannyi kerettel feldobhatjuk megjelenésünket, melynek csupán a pénztárcánk szabhat határt.

A kontaktlencse

A kontaktlencse sikeres használata mindennapi odafigyelést igényel, ám sokkal nagyobb szabadságot és látásélményt adhat. Ha elsajátítjuk a kontaktlencse kezelés alapszabályait, és a mindennapi rutinunk részévé tesszük, szinte észre sem vesszük, hogy kontaktlencsét viselünk.  Nem terheli extra súly az orrunkat és úgy láthatunk élesen, hogy látóterünket sem befolyásolja semmi. A fent említett élethelyzetekben pedig, amikor a szemüveg útban lenne az arcunkon, kontaktlencsével megoldható a jó látás. A divat szerepet kaphat kontaktlencse esetén is, hiszen így olyan napszemüvege(ke)t választhatunk, amilyet szeretnénk, és ami a leginkább megfelel egyéniségünknek, nem kell semmiben kompromisszumot kötni.

A döntés

Összességében elmondható, hogy a döntés függ az életmódunktól, aktivitásunktól. Ezeket figyelembe véve kell választani, illetve mégsem. A legjobb megoldás az lehet, ha szemüveget és kontaktlencsét felváltva használunk, az aktuális tevékenységünknek, vagy hangulatunknak megfelelően.