A szemszárazság kialakulása 

Napjainkban a környezetünk és a munkakörülményeink is megváltoztak. A környezetszennyeződés fokozódása valamint a monitorok, tabletek, mobiltelefonok előtt eltöltött egyre hosszabb idő szemünknek is folyamatos kihívást jelent. Amikor ezeket az eszközöket használjuk, lényegesen kevesebbet pislogunk, ehhez társul még környezetünkben a megemelkedett porkoncentráció, klima használat, fűtés, ami összességében a könny fokozott párolgását okozza és száraz szem tünetek kialakulásához vezet.

Hogyan működik a könny?

A könny nagyon fontos szerepet játszik a szem egészségében: védi szemünk mélyebb részeit a fertőzésektől és ideális optikai felszínt biztosít a megfelelő látásélességhez. Könnyfilmünket a pislogás újítja meg: ezért fontos sokat pislogni a számítógépes munkánál, ellenkező esetben a könny nem tud felépülni, a szemfelszín kiszárad, irritálttá válik. A kontaktlencsék újabb kihívást jelentenek a könnyfilm számára: a lencsék mozgásai a könnyben (ami nagyon fontos a lencse mögötti könnycsere miatt) valamint a leggyakrabban használt ápolószerek (all in one oldatok: tisztítás, tárolás ugyanazzal az oldattal történik) ugyancsak fokozzák a könny párolgását ezáltal száraz szem tüneteket okozva. Ezek a panaszok leggyakrabban: csökkent lencseviselési tolerancia, irritációk, könnyezés. Mindezek kialakulhatnak a lencseviselés elkezdésekor, de gyakran jelentkeznek sok éves lencseviselés után felfüggesztve a lencse viselését.

Kontaktlencse választása

Nagyon sok szakmai cikk foglalkozik ezzel a problémával, hiszen a lencseviseléssel felhagyók száma egyre növekszik és ennek egyik leggyakoribb oka a kialakult száraz szem tünetekkel van kapcsolatban. Lényeges tehát, hogy milyen kontaktlencsét használunk a hosszú távú lencseviselésre is gondolva valamint az, hogy milyen ápolószerekkel ápoljuk lencsénket. A magas oxigénáteresztésű un. szilikon hidrogél lencsék már elégséges mennyiségű oxigént engednek át a szem egészséges működéséhez, de mi a helyzet a száraz szemekkel? Az ideális lencse nemcsak jó oxigénáteresztéssel rendelkezik, hanem biztosítja a hosszútávú komfortos lencseviselést is. A kontaktlencse a könnyfilmben helyezkedik el és nagyon lényeges, hogy mennyire tud megfelelően nedvesedni. Természetesen a lencse egyéb tulajdonságai is igen fontosak: milyen a lágysága, a szélkialakítása, optikai felszíne, síkossága.

Innováció

Mindezek figyelembe vételével tervezte meg a Bausc+Lomb a legújabb kontaktlencséjét a B+L ULTRA-t. Ez a lencse a szilikon hidrogélek legújabb 4. generációját képviseli. Ez elsősorban egy új technológiát jelent: ez az un. magas vízmegkötő (Moisture Seal) technológia. Ez azt jelenti, hogy a magas oxigénáteresztésű szilikon hidrogél vázat olyan anyaggal vették körül, szőtték át, ami fokozott vízmegkötő kapacitással rendelkezik, ezáltal biztosítva agy kiváló nedvesedést a könnyfilmben, lényegesen kevesebb irritációt, szemszárazságot okozva. Ez azért is nagyon lényeges, hogy a kontaktlencse viselete hosszú évek után is kényelmes, komfortos maradjon. Természetesen az új lencse gyártásánál az összes eddig legjobban bevált tulajdonságokat is figyelembe vették. A tapasztalatok külföldön és Magyarországon is nagyon jók: például olyan száraz szemes panaszok esetében is sikeres volt az illesztés, amikor más lencsékkel hiába próbálkoztak.

A kontaktlencse ápolása

Pár gondolat még a leggyakrabban használt all in one oldatokról, amelyeket a lencse tisztításához és tárolásához használunk. Gyakori ugyanis az, hogy az adott ápolószer is száraz szemes tüneteket okozhat. Ezek az oldatok olyan hatóanyagot tartalmaznak, amelyek szükségesek a tisztításhoz és a tároláshoz, de ugyanakkor száríthatják is a szemünket, ezért gyakran un. nedvesen tartó ágenseket is tesznek az oldatba. A B+L BioTrue ápolószer egyedülálló módon, kétféle hatóanyaggal biztosítja a hatékony tisztítást, tárolást és a benne lévő hialuronsav pedig kiegyensúlyozza az esetleges szárító mellékhatást. Abban az esetben, amikor műkönnyre is szükség van, bátran megpróbálhatjuk a B+L BioTrue műkönnyet, amely magas hialuronsav koncentráció mellett, tartósítószer mentesen alkalmas a lencse felhelyezésére is, illetve a már meglévő panaszok enyhítésére.

 

Amennyiben mindez felkeltette érdeklődését kérje illesztőjétől a B+L ULTRA kontaktlencsét kipróbálásra. Hosszútávú, kényelmes és biztonságos lencseviselést kívánok mindenkinek!

Dr. Joó Mariann
Szemész orvos, kontaktológus